Kora tavaszi bodorkázás

A Magyarországi vizekben erősen elterjedt keszegféle szerepe kora tavasszal jelentősen felértékelődik. Az idei, néha kifejezetten zord tél után is, a tavasz visszavonhatatlan jeleként ez a szinte legkorábban kapásra bírható halacska, a bodorka rezegtetheti meg érzékeny úszónkat.

Bodorka
Természetesen a vermelő helyek környékén télen is, akár jég alól is fogható, de a tavaszi bodorkázás varázsának még a profi horgászok is nehezen tudnak ellenállni. Miért is tennék? A természet újra és újra megismétlődő csodája, a tavaszi ébredés, a még erőtlen napsütésben megélénkülő szélvizek, a gyakori, de óvatos kapások igazi horgászélményt jelentenek a hideg tél után. A könnyű úszós módszerekkel horgászva lesz legtöbb a kapás és legeredményesebb tavaszi bodorkázásunk.

csonti
A legváltozatosabb vizekben számíthatunk a kora tavasszal már aktív bodorkák kapására. A gyorsabban felmelegedő állóvizek, tavak, holtágak part menti, sekélyebb zónája mellett a lassú folyású öntöző csatornák nem túl mély szakaszai szép fogásokkal kecsegtethetnek. Nagyobb folyóink is szép bodorka állománnyal rendelkeznek. A kiváló tavaszi bodorkázó helyeknek számító öblökön kívül a kőgátak belső részei, a lassúbb folyású, langós, kőszórással védett, nem túl mély partszakaszok mind-mind kiváló, élménydús bodorkás pecát ígérhetnek. Mivel tipikusan csapatban járó hal, ha megtaláljuk őket, szép fogásban lehet részünk.

A horog méretének a várható, illetve fogható halak méretéhez, valamint a felkínált csalikhoz célszerű igazodnia. 14-20 közötti méretek alkalmasak lehetnek, főleg szúnyoglárva csali esetén jó választás lehet a piros színű horog. A hideg vízben még bágyadtabban védekező bodorkára szükségtelen vastag zsinórt használni, a 0,10-0,15-ös damil elegendő, de le lehet menni akár a 0,08 mm-ig is. Előkét köthetünk, ha a körülmények indokolják (akadós, vagy vízinövénnyel erősen benőtt vízterület). Az ólmozást, főleg állóvízi horgászat esetén érdemes több részre osztani (osztott súlyozás), a jelző ólom horogtól való távolsága inkább kissé hosszabb, mint rövid legyen.

bodorkák
A hideg vízben a bodorkák is óvatosabban kapnak és ezt az úszó kiválasztásánál feltétlenül figyelembe kell venni. Spiccbotra elegendő a 0,5- 2 grammos kétpontos rögzítésű úszó, az antenna hegyéig lesúlyozva. Matchbotos horgászatra is a kisebb, önsúlyos úszókból (wagglerek) érdemes az érzékenyebbek közül választani, csakúgy mint a folyóvízi típusokból, természetesen az áramlási és szélviszonyoknak megfelelően.

Spiccbottal, amivel a leggyorsabb és legegyszerűbb a kisebb keszegfélék horgászata, az esetek nagy részében a jellemzően a part törésein tartózkodó bodorka csapatot elérhetjük és talán ezzel a módszerrel a legszórakoztatóbb is a bodorkázás.
Távolabbi horgászatra álló, vagy lassan áramló vízben jó választás egy finomabb matchbot, folyóvízen pedig a hosszabb teleszkóp (bolognai bot) a hozzá illő orsóval. A bodorka kifejezetten szereti a mozgatott csalit, mindenképpen érdemes botunkkal az úszót időnként megemelgetni, meg- meg pöccinteni. A 0,5 kg feletti példányok már szépnek mondhatók, csapó sügér és vörösszárnyú keszeg mellett nagyobb testű keszegek, karika, dévér, jászkeszeg jelentkezésére is számíthatunk, de a kellemes és izgalmas perceket biztosító korai pontykapás sem kizárt.

A hidegebb vízben az állati eredetű csalik lényegesen eredményesebbek, az ilyenkor is univerzális csonti mellett, melyből inkább kevesebbet, egy-két szemet tűzzünk a horogra, báb, pinki, giliszta is felkínálható, de a szúnyoglárva biztos favorit. A tapasztalatok szerint melegebb vízben beváltabb, kenyér, kukorica, kendermag csalikkal is próbálkozhatunk. Etetőanyagunk hatásosságát növelhetjük a hozzáadott, csaliként is használt élő anyaggal, illetve a bodorka által kedvelt kendermaggal. Jó bodorkás etetőanyagot biztos találunk a horgászboltok polcain, de az élő anyaggal feljavított egyszerű áztatott és kinyomkodott kenyér, kukoricadarával bekeverve is megfelelő lehet. A hideg vízben az aromák is növelhetik anyagunk csalogató hatását. Kora tavasszal kevesebbet etessünk és azt is kisebb részletekben juttassuk a vízbe.

Becsüljük meg a bodorkát, ezt az igazi tavaszi halacskát és bár húsa ízletes, ha nincs rá szükségünk, engedjük vissza!

Bodorka csapat

0 hozzászólás

Hozzászólások